WJD reis naar Brazilië juli 2013

In 2013 zijn we met een groep van 33 jongeren en 7 begeleiders naar de Wereld Jongeren Dagen In Rio de Janeiro (Brazilië) geweest. Zaterdag 13 juli zijn we met het vliegtuig vanuit Amsterdam vertrokken naar Rio de Janeiro. Ons voorprogramma speelde zich af in het bisdom Almenara, zo’n 1000 km. verwijderd van Rio. Zondag in de loop van de dag kwamen we na een vermoeiende busreis eindelijk aan in Almenara. Daar werden we zeer hartelijk welkom geheten door de bisschop, Dom Hugo van Steekelenburg, een Nederlandse Franciscaan, en zijn team medewerkers.

Het thema van ons voorprogramma was “Hart & Handen”, het bezoeken van en meedoen met projecten voor ontwikkelingswerk in Brazilië. We hebben twee projecten bezocht van Mensen Zonder Grond, dit zijn kampen van mensen die zich een klein stukje grond van een grootgrondbezitter (die zoveel land heeft als heel Nederland !) hebben toegeëigend en dat bewonen en bewerken. We hebben daar een dag en een nacht bij de mensen gewoond, met hen geleefd, gegeten en meegewerkt op het land. Daarnaast hebben we ook scholen, kinder- en bejaardentehuizen en ziekenhuizen bezocht.

De laatste dag in Almenara stond in het teken van de ontmoeting met de jongeren die vanuit dat bisdom ook naar Rio gingen. We hebben samen gesport, gegeten, gebeden en een culturele avond georganiseerd, waarbij ieder land zijn eigen cultuur aan de ander liet zien (Nederland met de vogeltjesdans !!).

Maandag 22 juli zijn we weer met de bus naar Rio gegaan. Daar werden we ondergebracht in een schoolgebouw aan de rand van de stad. Van dinsdag 23 t/m zondag 28 juli vond de ontmoeting met de paus en met jongeren van de hele wereld in Rio plaats. Iedere dag begon met een catechese geleid door één van de meereizende (hulp)bisschoppen van Nederland, en ’s middags waren er diverse activiteiten voor gebed en ontmoeting in Rio georganiseerd. Hoogtepunt was de nachtwake van zaterdag op zondag 27/28 juli op het strand van Copacabana, die uitmondde in de H.Mis met de paus op zondagmorgen.

Als besluit van de reis zijn we nog twee dagen naar Aparecida geweest, een groot Maria bedevaartsoord nabij Rio. Op dinsdag 30 juli zijn we weer teruggevlogen naar Nederland.

Aparecida

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.